Spots zijn toplampen!

Spots zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Ze zijn ideaal om een ruimte minimalistisch te verlichten of om bepaalde delen van een kamer uit te lichten. Bijvoorbeeld als u een prachtig schilderij in de kamer heeft hangen of als u een bepaalt meubel wil uitlichten. Als u besloten heeft om spotjes te plaatsen, dan heeft u de keuze uit verschillende soorten en maten. Maar welke spots bestaan er nu eigenlijk?

Inbouwspots

Zoals de naam het eigenlijk al zegt zijn dit lampen die in een wand of muur geplaatst worden. Soms wordt er een verlaagd plafond gemaakt en worden hierin de lampen verwerkt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen zoals LED of Halogeen. Een minpuntje aan inbouwspots in bijvoorbeeld het plafond is dat u minimaal een verlaagd plafond moet hebben van 15 cm. In nieuwbouwwoningen is het soms niet meer nodig om een plafond te verlagen. U kunt de verlichting rechtstreeks in de betonnen gewelven plaatsen.

Opbouwspots

Opbouwspots zijn natuurlijk niet zo strak als inbouwspots. Ze zijn namelijk niet ingebouwd en steken dus uit. Vaak bestaan ze uit een armatuur met verschillende lampen. Het voordeel is dat er soms wel zes lampen aan één armatuur zitten. U kunt zo direct een flink aantal lampen plaatsen in uw woning. De opbouwspots worden geplaatst op een transformator van 230v. Vaak zit deze ingebouwd in het armatuur.

Afstand spotverlichting.

Als u spotverlichting gaat inbouwen, dan is het slim om rekening te houden met de afstand tussen de vloer en het plafond. U weet zo precies hoeveel spotjes er nodig zijn om een ruimte te verlichten. Bij een 10 graden bundel verlicht één spotje 0,5 m2. Kiest u voor 36 graden dan kunt u al 1,5 m2 verlichten met slechts één spotje.

LED of Halogeen.

Tegenwoordig kunt u online kiezen uit LED of Halogeen. LED is vaak een stuk duurder, dan Halogeen, maar gaat langer mee en is energiezuiniger. Als u regelmatig de lampen heeft branden, dan is LED op het lange termijn een stuk voordeliger. Ze verbruiken namelijk tot wel 70% minder energie en hebben meer branduren. LED gaat gemiddeld 10.000 uur me terwijl Halogeen al na 2.000 uur einde oefening is. Een minpunt aan LED is dat ze niet zo eenvoudig te dimmen zijn. Halogeen lampen zijn altijd te dimmen, terwijl voor LED speciale lampen nodig zijn om dit mogelijk te maken. U betaalt hier vaak flink wat extra geld voor, waardoor Halogeen misschien rendabeler is dan LED. Dit zijn overwegingen die u moet gaan maken als u bepaalde spots uitzoekt.

Naast dit artikel hebben wij nog veel meer leuke artikeltjes. Bekijk ook het artikel over verschillende soorten plafondlampen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s